الکتروگالوانیزه؛ مقاوم سازی فلزات با روش گالوانیزه سرد
الکتروگالوانیزه روشی برای بالا بردن مقاومت و افزایش طول عمر مفید فولاد است. برای آشنا شدن با این روش ابتدا باید با چند مبحث آشنا شویم که در ادامه توضیح داده می شود. آهن به عنوان یکی از فلزات پر مصرف دنیا شناخته می شود. این عامل از دو دلیل عمده نشأت می گیرد که می توان به استحکام و مقاومت بالای آن در کنار قیمت پایین اشاره کرد.
فولاد و آهن در صنایع مختلف مانند صنعت ساختمان سازی، اتومبیل سازی و… به طور گسترده استفاده می شود. این فلز یک نقص یا عیب بزرگ دارد. در برابر رطوبت دچار زنگ زدگی می شود. زنگ زدن آهن در واقع اصطلاح عامیانه برای اکسید شدن آهن است.
اکسید شدن آهن به این صورت است که یک الکترولیت مانند آب باعث رسیدن اکسیژن به آند می شود. زمانی که فلز با اکسیژن ترکیب شود الکترون آزاد خواهد شد و به واسطه الکترولیز به کاتد جریان پیدا می کند. فلز آند خورده می شود (از بین میرود) یا به کاتیون فلز تبدیل خواهد شد.
برای اکسید شدن فلز دو عامل باید وجود داشته باشد: آب و اکسیژن. در واقع نم و رطوبت باعث خوردگی و اکسید شدن فلز می شود.
امروزه فلزات (آهن و فولاد) در صنایع مختلف مانند ساختمان سازی کشتی سازی، ماشین سازی و… کاربرد گسترده ای دارند. از این رو افزایش طول عمر فلزات اهمیت زیادی دارد تا به مرور زمان دچار اکسید یا زنگ زدگی نشود. یکی از روش های شناخته شده گالوانیزه کردن فولاد می باشد.
گالوانیزه چیست؟ (Galvanized)
بزرگترین عامل مخرب برای فولاد در صنایع مختلف رطوبت است. زمانی که فولاد دچار زنگ زدگی شود به مرور دچار پوسیدگی و خوردگی می شود که عمر فولاد را کم خواهد کرد.
گالوانیزه کردن فولاد مانع زنگ زدگی فولاد شده و از رسیدن رطوبت و اکسیژن شدن به سطح فلز جلوگیری میکند. در نتیجه باعث بالا رفتن عمر مفید سازه می شود.
فولاد به دو روش نورد گرم و تر تولید می شود که ورق های تولید شده با روش های نورد گرم طی فرآیند ویژه گالوانیزه می شود. گالوانیزه کردن یعنی ایجاد یک پوشش روی (zn) بر روی سطح خارجی ورق فولادی که به اصطلاح روی اندود نامیده می شود (گالوانیزاسیون).
برای ایجاد پوشش روی از روش های مختلفی استفاده می شود. این روش ها به چند عامل بستگی دارد:
- میزان رطوبت
- اقلیم و آب و هوای منطقه
- دما
از دو روش برای گالوانیزه کردن فولاد استفاده می شود:
- روش اول: روش غوطه وری گرم (حوضچه روی): در این روش ورق فولاد (آهن) را در حوضه مذاب روی با حرارت ۴۶۰ درجه سانتیگراد فرو می برند. در واکنش با اکسیژن و کربن لایه ای مقاوم از روی در سطح شکل خواهد گرفت.
- روش دوم: روش الکتروگالوانیزه (گالوانیزاسیون سرد)
شرکت بزرگ پارس در زمینه تولید و فروش انواع ورق های گالوانیزه فعالیت دارد. بجین پارس با بهره گیری از تکنولوژی های روز همواره به دنبال ساخت بهترین ها برای مشتریان گرامی است. در این راستا از متخصصین مجرب و متعهد کمک می گیرد.
الکتروگالوانیزه چیست؟ (Electrogalvanization)
الکتروگالوانیزه به روی اندود کردن فلز به روش سرد گفته می شود. به دلیل فرایند تولید، گالوانیزه الکتریکی نیز گفته می شود. این روش برای ورق های فولادی با ضخامت کم کاربرد دارد. در این روش حوضچه روی (zn) مذاب وجود ندارد. سولفات روی یا سیل بندها بر روی ورق یا نوار های فولادی به قطر 25 میکرون پاشیده می شود و یک جریان الکتریکی به آن وارد می شود.
در این روش با کمک جریان الکتریکی روی بر سطح فلز مادر منتقل شده و تثبیت می شود. یون های روی که بار مثبت دارند زمانی که در معرض جریان الکتریکی و محلول الکترولیت قرار بگیرند به سطح فلز منتقل شده و ته نشین می شوند.
با ایجاد خوردگی گالوانیک بر سطح فولاد یا سایر فلزات یک لایه محافظ ایجاد می شود. لایه محافظ به عنوان آند عمل می کند و مانع زنگ زدگی و خوردگی می شود. با این روش فلز ظاهری کاملا براق و یکدست به خود می گیرد. ضخامت روی ایجاد شده بسیار کمتر از روش گرم و روش های دیگر است. به دلیل ضخامت کم روی می توان به راحتی آن را رنگ آمیزی کرد.
مراحل الکتروگالوانیزه (روش سرد)
فرقی نمیکند که ورق ها به چه روشی (سرد یا گرم) روی اندود می شوند زیرا ابتدا باید ورق ها آماده شوند. سپس در مرحله اضافه کردن روی (zn) بعضی به وان روی مذاب می روند و بعضی دیگر پاشش روی بر سطح آن انجام می شود. مراحل آماده سازی ورق ها برای الکتروگالوانیزه کردن عبارت است از:
آماده و پاکسازی ورق های فولادی: در اولین مرحله از الکتروگالوانیزه کردن باید سطح ورق یا نوارهای فولادی از هرگونه آلودگی و گرد و غبار پاک شوند. آن ها را شستشو داده و سپس خشک می کنند.
روغن زدایی با ماده اسیدی: ورق ها را در یک مخزن یا حمام اسیدی قرار می دهند تا آلودگی های اضافی (روغن، گریس، زنگ زدگی) از سطح فلز کاملا پاک شوند.
اسپری آلیاژ مورد نظر: در این مرحله از الکتروگالوانیزه کردن آلیاژ روی (zn) روی سطح فلز اصلی یا مادر (فولادی، آهن، استیل یا…) اسپری می کنند. این فلز به همراه الکترولیت می باشد. پاشش اولیه ادامه مییابد تا به ضخامت 25 میکرون برسد.
در مرحله آخر الکتروگالوانیزه جریان برق (الکتریکی) به ورق داده می شود. یون های مثبت روی جابجا شده و بر روی ورق های فلزی می نشینند و به آن می چسبند. به عبارت دیگر به آن نفوذ می کنند.
کنترل کیفی: در مرحله پایانی تمام سطوح به لحاظ میزان چسبندگی، پوشش یکدست، ضخامت و ظاهر کاملا بررسی می شوند.
کاربرد ورق های الکتروگالوانیزه
کاربرد ورق های الکتروگالوانیزه در صنایع مختلف به شرح زیر می باشد:
- استفاده در صنایع خودروسازی و طراحی بدنه خودرو ها
- تولید پیچ، مهره و انواع سیم ها با روش گالوانیزاسیون
- ساخت اسکلت فلزی سازه ها و ساختمان های مدرن
- ساخت سیلو های ذخیره سازی
- صنعت راه سازی
- استفاده در بخش تولید انواع لوازم خانگی
- برق، الکترونیک و کامپیوتر
- استفاده در بخش مخابرات
- استفاده برای تولید انواع ورق ها با روش نورد سرد ( روش الکتروگالوانیزه برای پوشش و ضد زنگ کردن)
- ساخت بخش های فلزی برای محیط های باز مانند ایوان، بالکن، نردبان و… .
تفاوت ورق الکتروگالوانیزه (آبکاری سرد) با روش گرم
در روش الکتروگالوانیزه به روش سرد از محلول پاشی نمک و روی استفاده می شود. سپس جریان برق آن را بر سطح فلز تثبیت میکند. به عبارت دیگر هیچگونه گرمایشی وجود ندارد. در روش گالوانیزه گرم ورق های فلزی در وان روی مذاب قرار داده می شوند.
در روش الکتروگالوانیزه سرد ضخامت لایه روی 25 میکرون است. در روش گرم ضخامت های متفاوتی وجود دارد. از 100 الی 130 میکرون متفاوت است.
ظاهری ورق الکتروگالوانیزه براق، شفاف و بسیار صاف است. در مقابل ورق گالوانیزه گرم سطحی کدر، مات و ناصاف دارد.
از ورق های گالوانیزه گرم بیشتر برای محیط های باز و دارای رطوبت بالا استفاده می شود. مانند دکل های مخابراتی سازه های فلزی پل ها و… را می توان نام برد. از الکتروگالوانیزه سرد برای صنایعی که نیاز به ورق های نازک دارند مانند خودروسازی و لوازم خانگی ساخته می شوند. به عبارت دیگر در مکان هایی که عامل خوردگی و زنگ زدگی کمتر است استفاده می شود.
در روش الکتروگالوانیزه سرد یک پوشش فیزیکی بر سطح فلز ایجاد می شود. در روش گالوانیزه گرم یک واکنش الکتروشیمیایی بین دو فلز اتفاق می افتد.
مزیت های استفاده از ورق الکتروگالوانیزه
- سطح ورق های فولادی تولید شده به روش الکتروگالوانیزه کاملاً یکدست است. تمام سطح ورق یا نوار فلزی ضخامتی کاملا یکدست دارند.
- میزان ضخامت روی در همه ابعاد کاملاً یکسان است (25 میکرون).
- هزینه های کمتری برای نگهداری و تعمیر ایجاد می شود. همچنین طول عمر مفید ورق های فولادی را افزایش می دهد (20 الی 30 سال).
- در برابر زنگ زدگی و خوردگی ناشی از رطوبت مقاومت ایجاد می کند.
- تمام سازه ها و صنایعی که به این ورق ها نیاز دارند می توانند از ورق های الکتروگالوانیزه استفاده کنند. بنابراین محدودیتی در استفاده از این ورق ها ندارند.
نکته هم: نمیتوان گفت که کدام یک از روش های گالوانیزه کردن برتری دارد. زیرا هر کدام از روش ها در صنایع مختلف و محیط های مختلف آب و هوایی استفاده می شوند.
مجموعه بزرگ بجین پارس بهترین ها را در زمینه ورق های فولادی تولید می کند. هدف این شرکت توسعه ساخت و ساز های ایمن و پایدار می باشد.