ورق گالوانیزه؛ روی دیگر مقاوم سازی

تولید سازه Lsf

ورق گالوانیزه؛ روی دیگر مقاوم سازی  یک محصول فولادی یا آهنی است که دارای پوشش محافظ روی می‌باشد. این پوشش از زنگ زدگی جلوگیری می‌کند. مشکل اساسی و اصلی در ارتباط با سازه‌های فولادی در صنایع مختلف از جمله ساختمان‌سازی و پالایشگاه‌ها رطوبت است. اگر فولاد برای مدت طولانی در معرض رطوبت و نم باشد باعث زنگ زدگی و فرایند اکسیداسیون می‌شود. در نتیجه فولاد دچار خوردگی خواهد شد.

مهندسان در این بخش با استفاده از تکنولوژی‌های مختلف مانع اکسیداسیون فولاد می‌شوند. یکی از این روش‌های مؤثر گالوانیزه کردن محصولات فولادی می‌باشد که به آن روی اندود کردن نیز اطلاق می‌شود.

صنایع مختلفی از ورق گالوانیزه برای تولید محصولات خود استفاده می‌کنند. به خصوص صنعت ساختمان‌سازی و پروژه‌هایی که در مناطق با آب و هوای مرطوب و شرجی قرار دارند.

مجموعه بجین پارس قادر است عملیات پانچ و فرم دهی انواع ورق‌های گالوانیزه را با دقت و سرعت بالا  انجام دهد. در این زمینه از پیشرفته‌ترین تکنولوژی‌های روز دنیا و تکنسین‌های مجرب و متخصص کمک می‌گیرد.

شرکت بجین پارس با تلاش شبانه روزی تلاش می‌کند باکیفیت‌ترین محصولات را به بازار داخل عرضه کند.

ورق گالوانیزه چیست؟

مراحل تولید گالوانیزه

فولاد به دلیل عناصر سازنده آن زمانی که در معرض رطوبت قرار گیرد دچار خوردگی می‌شود. برای پیشگیری از خوردگی عمل گالوانیزاسیون روی محصولات فولاد انجام می‌شود. بر اساس استاندارد‌های خاصی ساخته می‌شوند، شامل استاندارد BS EN ۱۰۳۲۶ و BS EN ۱۰۳۲۷ می‌باشد.

برای گالوانیزه کردن فولاد از دو روش استفاده می‌کنند:

یک لایه میانی بین رطوبت هوا و فولاد است که مانع از اکسید و زنگ زدگی می‌شود.
آهن (Fe) که در فولاد وجود دارد در معرض خوردگی گالوانیکی قرار داده می‌شود.

یکی از روش‌های گالوانیزه کردن پوشش دادن ورق فولاد با عنصر یا فلز روی (Zh) است. به این دلیل از عنصر روی استفاده می‌شود که نسبت به آهن فعال‌تر است.

زمانی که ورق آهن با روی پوشیده می‌شود یک پیلی الکتروشیمیایی ایجاد می‌شود. آهن نقش کاتود و روی نقش آند را ایفا می‌کنند.

ورق‌هایی که با روش نورد گرم تولید می‌شوند مقاومت و استحکام فولاد را در برابر اکسیداسیون و خوردگی افزایش می‌دهند. با استفاده از روش‌های مختلف ورق گالوانیزه (با پوشش روی) تولید شود. ابعاد ورق‌های گالوانیزه با توجه به کاربرد متفاوت است.

روش‌های گالوانیزه کردن ورق فولاد

ورق گالوانیزه؛ روی دیگر مقاوم سازی درست است که از چنین عبارتی استفاده می شود ولی با چندین روش ورق‌های فولادی را گالوانیزاسیون می‌کنند. اگر می‌خواهید ورق گالوانیزه را برای فضای باز استفاده کنید باید از جنس ورق گالوانیزه گرم (غوطه ور کردن در مذاب روی) باشد. به مدت ۷۰ سال دوام دارد.

گالوانیزه گرم (Hot-Dip Galvanizing): این روش جزء روش‌های سنتی و کلاسیک محسوب می‌شود. ابتدا ورق فولاد را از هرگونه آلودگی پاک می‌کنند. سپس ورق‌ها را در استخر مواد مذاب روی غوطه ور می‌کنند. این عنصر در ترکیب با اکسیژن به سطح ورق می‌چسبد و پیوند متالورژیکی تشکیل می‌شود.

این روش مقرون به صرفه است. امکان گالوانیزه کردن هر نوع محصول فولادی را با روی فراهم می‌کند. تمام سطوح با روی به خوبی آغشته می‌شوند. سرعت انجام کار نیز بالا است.

البته تعداد لایه محافظ بیش از یک عدد می‌باشد. اگر ورق گالوانیزه در محیط اسیدی باشد دچار خوردگی می‌شود. جایگزین‌ایده‌آل آن فولاد ضد زنگ است.

گالوانیزه سرد یا الکتروگالوانیزه کردن (Electro galvanization): به روش سرد نیز شناخته می‌شود. برای پوشش دادن روی (Zn) بر روی ورق از محلول الکترولیتی و جریان الکتریکی استفاده می‌شود. باعث انتقال یون‌های روی (Zn)  بر روی ورق می‌شود. پوشش محافظ روی (Zn)  ضخامت کمتری نسبت به سایر روش‌ها دارد. در صنایع حساس مانند خودروسازی از آن استفاده می‌کنند.

پیش گالوانیزه (pre – galvanization): این روش شبیه گالوانیزه گرم است. بر روی محصولات با شکل‌های خاص انجام می‌شود. ابتدا ورق یا فولاد را با یک مایع تمیز می‌کنند. در مرحله بعد در استخر مذاب روی (Zn)  به طریق رفت و برگشت آن را پوشش می‌دهند. این روش سطح یکدستی را نسبت به روش‌های قبل به وجود می‌آورد.

روش گالوا نیلینگ (Glvaniling): این روش بسیار حساس، دقیق و زمان بر است. ابتدا ورق‌های فولادی با روش گالوانیزه گرم در مذاب روی غوطه ور می‌کنند. سپس در کوره با دمای بالا قرار می‌دهند. در نهایت ورق آلیاژی به دست می‌آید (آلیاژ روی و آهن).

ورق گالوانیزه و مراحل آن

مراحل تهیه ورق گالوانیزه در هر کدام از روش‌های بالا متفاوت است. در روش گرم ورق گالوانیزه از مراحل زیر عبور داده می‌شوند:

مراحل گالوانیزه کردن

 

  • آماده سازی و برش: ابتدا ورق آماده می‌شود. به این صورت که اگر رول باشند آن‌ها را به صورت ورق برش می‌دهند (در صورت سفارش).
  • چربی گیری: سپس وارد مرحله چربی‌گیری می‌شود. سطوح ورق یا سایر قطعات از هر آلودگی شامل روغن، گریس و رنگ پاک می‌شوند. باید سطح کاملاً تمیز شود. در برخی موارد نیاز به روش مکانیکی مثل سندبلاست است.
  • شستشو: در این مرحله تمام محلول‌های چربی گیر باید از سطح شسته شود. 
  • اسیدشویی: سپس زنگ زدایی شود. یعنی ورق یا قطعه را در محلول اسید کلریدریک غوطه ور می‌کنند. این روش برای ورق‌های که دچار زنگ زدگی می‌شوند قابل اجراست.
  • شستشو: در این مرحله اگر زنگ زدگی انجام شده باشد دوباره ورق گالوانیزه در استخر آب شسته می‌دهند.
  • فلاکس زنی: در این مرحله نیز فلاکسینگ انجام می‌شود. ورق و قطعات فولادی با استفاده از محلول کلریدآمونیاک روی آغشته می‌شوند. در این صورت قطعات برای عملیات غوطه ور شدن در مذاب روی (Zn)  آماده می‌شوند..
  • خشک کردن: مرحله بعد هم دما کردن است. به آن فرآیند پیش گرم کردن نیز می‌گویند. دمای ورق را تا ۸۰ درجه سانتیگراد افزایش می‌دهند. برای جلوگیری از پاشیدن مذاب روی (Zn) در هنگام غوطه ور کردن این مرحله انجام می‌شود.
  • گالوانیزاسیون: گالوانیزه گرم که در این مرحله ورق‌ها در مذاب روی غوطه ور می‌شوند.
  • خنک کاری و بازرسی: زمانی که تمام مراحل تمام شد نوبت به خنک کردن می‌رسد. پس از خارج کردن قطعات بلافاصله آن‌ها را در محلول دی کرومات سدیم یا آب قرار می‌دهند. ورق گالوانیزه خنک می‌شود و سطحی براق را به خود می‌گیرد.

مزایای ورق گالوانیزه

ورق گالوانیزه؛ روی دیگر مقاوم سازی است و مزایای زیادی دارد مثل:

  • صرفه‌جویی در هزینه‌های جانبی: هزینه‌ها در آینده کاهش می‌یابد، زیرا مانع خوردگی و زنگ زدگی سازه می‌شود. همچنین هزینه بسیار کمی برای نگهداری و تعمیرات صرف
  • خواهد شد.
  • بالا بردن عمر مفید: طول عمر ورق گالوانیزه بیش از ۲۰ تا ۳۰ سال افزایش می‌یابد.
  • افزایش مقاومت و سختی: گالوانیزه کردن یکی از روش‌های سخت برای پوشش دادن ورق‌ها است. مقاومت ورق گالوانیزه در برابر آسیب‌های مختلف مانند حمل و نقل و… افزایش می‌یابد.
  • تمیز کردن آسان سطح: با یک دستمال و آب قلیایی می‌توان سطح ورق را تمیز کرد.
  • پوشش یکنواخت: در ورق گالوانیزه تمام سطوح (درز، گوشه‌ها و… ) به طور کامل روی اندود می‌شود.
  • سازگاری با انواع آب و هوا: ورق‌های گالوانیزه با آب و هوای متنوع سازگاری دارند.
  • قابلیت جوشکاری: به راحتی می‌توان بر روی ورق گالوانیزه عملیات جوشکاری را انجام داد.
  • شکل‌پذیر بودن: به راحتی می‌توان به هر شکلی در آورد.
  • ظاهر براق: ظاهر آن نیز براق و با کیفیت است.

کاربرد ورق گالوانیزه در صنایع مختلف متفاوت است. هیچ گونه محدودیتی در کاربرد ورق گالوانیزه وجود ندارد و می‌توانید برای مقاومت بیشتر و زیبایی ظاهری ورق را رنگ‌آمیزی کنید.

مشخصات ورق گالوانیزه، ضخامت و ابعاد

کارخانجات تولید‌کننده ورق گالوانیزه همه مشخصات ظاهری محصولات خود را به صورت یک جدول کاملاً دقیق انتشار می‌دهند. این جدول شامل:

طول ورق‌ گالوانیزه: بر حسب متر (سانتی‌متر)
عرض ورق گالوانیزه: بر حسب متر(سانتی‌متر)، عرض ۱۰۰ تا ۱۲۵ سانتیمتر پر مصرف‌تر است.
ضخامت ورق (میلیمتر): از ۴ میلیمتر تا ۳ میلیمتر متغیر است.
چگالی ورق
وزن دقیق ورق بر حسب کیلوگرم

البته توجه داشته باشید که با توجه به نوع کاربرد در صنایع مختلف ضخامت و سایر مشخصات مورد نیاز نیز متفاوت است.

قیمت ورق گالوانیزه

 

یادآور می شویم که قیمت ورق گالوانیزه بسیار مقرون به صرفه تر از ورق استیل ضد زنگ است. در نتیجه استقبال بیشتری از این نوع ورق می شود.

تنوع تولید این ورق در ایران زیاد است و معمولاً به شکل رول تولید می شود. به صورت برش خورده نیز عرضه می شود.

قیمت ورق گالوانیزه به صورت روزانه تعیین می شود. نرخ ارز، قیمت انرژی، حمل و نقل و… بر قیمت نهایی تاثیر دارد.

اسکرول به بالا
Call Now Button